Prezentare

Secţia de limba şi literatura japoneză face parte din Catedra de Limbi Orientale (alături de secţiile de arabă, chineză, coreeană, hindi, persană şi turcă) din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti – este cea mai veche şi cea mai mare secţie de japoneză din România. Din 2005, secţia participă în cadrul catedrei de Orientale la organizarea masteratului de Studii Est-asiatice, unic în ţară.

În prezent, Secţia are aproximativ 180 de studenţi şi 20 de masteranzi şi un număr de 7 cadre didactice permanente, dintre care un lector şi un asistent japonezi, ambii trimişi de Japan Foundation (organizaţie guvernamentală japoneză).

În timp, Secţia a devenit un lider al studiilor de niponologie din România, fiind implicată în toate activităţile importante din acest domeniu.

—————————————————————————

Istoric

Secţia de japoneză a fost înfiinţată în anul 1975, primind încă de la înfiinţare donaţii consistente de manuale, dicţionare şi cărţi de referinţă din partea Japan Foundation. Primii profesori au fost angajaţi ai Ministerului de Externe şi ai Universităţii Populare “Dalles”. Din 1978, Japan Foundation a trimis în permanenţă un lector japonez specializat, iar din 1986 a început să predea primul lector român calificat. Secţia a căpătat statut de specializare principală (limbă A) din anul 1987.

Dacă la început numărul de studenţi a fost redus (6-7), examenul de admitere susţinându-se o dată la patru ani, după 1990 numărul de studenţi a crescut permanent, iar examenul de admitere a început să se ţină anual.

În prezent, Secţia de Japoneză este una dintre secţiile cele mai căutate ale Facultăţii de Limbi Străine, iar media de intrare la locurile fără taxă o clasează de asemenea pe primele locuri.

—————————————————————————

Dotări

Secţia de Japoneză dispune de două săli (Sala 24 şi Laboratorul Multimedia 1) amenajate cu echipamente tehnice moderne, dintre care una funcţionează şi drept bibliotecă. Biblioteca secţiei conţine aproximativ 4000 de volume şi casete video, majoritatea în limba japoneză, dar şi în limbi precum engleză, franceză şi germană. Biblioteca este îmbogăţită permanent prin donaţii din partea Japan Foundation sau a altor instituţii (Tokyo Foundation, JICA etc.) şi, la ora actuală, este cea mai cuprinzătoare bibliotecă de cărţi de specialitate despre Japonia din ţară.

—————————————————————————

Granturi

În anul academic 2009 – 2010, Secţia de Japoneză a cîştigat Premiul 3 la Concursul programelor de licenţă desfăşurat în cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinînd astfel o finanţare de 25.000 de lei pentru dotări tehnice şi pentru realizarea unor proiecte de pregătire şi formare pentru studenţi şi profesori.

De asemenea, Secţia a cîştigat în 2007 un grant acordat de Guvernul Japoniei în valoare de aproximativ 60.000 EUR pentru dotări privind modernizarea studiului şi cercetării limbii şi culturii japoneze. Datorită acestui grant, secţia desfăşoară o activitate didactică şi de cercetare după cele mai moderne standarde şi organizează activităţi de colaborare la nivel european şi internaţional.

În plus, Secţia de Japoneză a obţinut în 2006 şi 2007 cîte un grant prin care un specialist japonez în antropologie de la Muzeul de Etnografie din Osaka a fost trimis pentru o perioadă de un semestru pentru a ţine cursuri în cadrul Masteratului, asigurînd astfel o înaltă calitate şi prestigiu acestui masterat. În cadrul grantului, Secţia a primit şi o donaţie de cărţi în domeniul etnologiei şi istoriei mentalităţiilor japoneze în valoare de aproximativ 4000 USD.

—————————————————————————

Activităţi organizate de Secţia de Japoneză

În septembrie 2006, 2007, 2008  şi 2009, secţia a găzduit primele patru ediţii ale Simpozionului internaţional de lingvistică şi metodologia predării limbii japoneze, simpozion organizat de Asociaţia Profesorilor de Limba Japoneză din România (APJR) la care au participat numeroşi invitaţi din străinătate (Japonia, Bulgaria, Germania, Franţa, Serbia, Slovacia etc.).

În octombrie 2005 secţia a colaborat cu Ambasada Japoniei pentru organizarea unui seminar de pregătire pentru profesori, susţinut de specialistul biroului Japan Foundation de la Budapesta, prof. Yukinori Kurihara.

În august 2003 şi iulie 2004, secţia a organizat pentru studenţi un program de practică de trei săptămîni la compania japoneză Koyo Seiko din Alexandria. Un număr de 15 studenţi au beneficiat în fiecare an de acest program.

În septembrie 2006, Secţia a colaborat cu Centrul Musashino din Braşov pentru un program de cursuri de vară de limba japoneză, la care au participat 15 studenţi ai secţiei.

De asemenea, Secţia găzduieşte evenimente organizate de Ambasada Japoniei precum: conferinţe despre desenele animate japoneze, demonstraţii de ceremonia ceaiului etc.

Share