Relaţii internaţionale

Înfrăţiri

Secţia de Japoneză este înfrăţită cu universităţi din Europa şi Japonia, cu care are nu numai programe de schimb de studenţi, ci şi colaborări de cercetare ştiinţifică. Astfel, în ceea ce priveşte Europa, secţia este înfrăţită cu Universitatea Gent (Belgia), Universitatea Trier (Germania), Institutul de Limbi Orientale INALCO (Franţa), Universitatea Sapienza din Roma (Italia) şi Universitatea Comenius din Bratislava, avînd în proiect şi alte astfel de înfrăţiri.

În ceea ce priveşte Japonia, secţia este înfrăţită cu Universitatea din Akita, Universitatea Internaţională din Akita, Universitatea de Fete Gakushuin, Universitatea Kagoshima, Universitatea Meiji, Universitatea pentru Educaţie din Nara, Universitatea Ochanomizu, Universitatea din Osaka, Universitatea Waseda şi Universitatea Yamagata. De asemenea, există şi o colaborare cu Universitatea de Limbi Străine din Tokyo.

La universităţile înfrăţite din Europa merg să studieze în fiecare an 3-4 studenţi ai secţiei în cadrul programului de burse Erasmus, iar la cele din Japonia merg să studieze 3-5 studenţi cu burse acordate de Guvernul Japoniei sau de alte instituţii, precum fundaţia japoneză Nakajima Peace Foundation.

De asemenea, Secţia trimite anual un student la o specializare de două luni la Institutul din Kansai al Japan Foundation.

Detalii despre bursele pentru studenţi se găsesc aici.

—————————————————————————

Colaborări

Pînă acum, doi profesori de la Gent şi unul de la Trier au venit să susţină conferinţe în cadrul secţiei şi trei profesori români au susţinut conferinţe la Gent.

Secţia colaborează din 1991 cu Nippon Foundation, care a donat un laborator fonetic precum şi aparatură tehnică şi materiale audio-video. De asemenea, această fundaţie acordă burse de studiu studenţilor şi burse de cercetare cadrelor didactice ale secţiei. În plus, din anul academic 2009 – 2010, Nippon Foundation organizează, prin subsidiara Tokyo Foundation, şi un Concurs Internaţional de Eseuri în limba japoneză, la care studenţii Secţiei au participat cu rezultate foarte bune.

Secţia colaborează cu Asociaţia Musashino din Braşov pentru organizarea de cursuri de arte japoneze precum caligrafie, ceremonia ceaiului etc. De asemenea, Secţia de Japoneză are o bună şi strînsă colaborare cu Secţia de Japoneză a Universităţii “St. Kliment Ohridski” din Sofia. În plus, Secţia colaborează şi cu Şcoala Japoneză din Bucureşti, organizînd cel puţin o întîlnire de schimburi culturale pe an.

—————————————————————————

Vizite oficiale

Secţia de Japoneză a beneficiat de trei vizite importante care arată recunoaşterea ei ca secţie de prim rang în România.

În mai 2009, în cadrul seriei de evenimente prilejuite de aniversarea anului de prietenie dintre Japonia şi ţările dunărene, secţia a primit vizita Prinţului şi Prinţesei Akishino din familia imperială japoneză.

În ianuarie 2007, cu ocazia acordării grantului de aproximativ 60.000 EUR de către guvernul Japoniei, secţia a primit vizita Ministrului de Externe japonez, domnul Taro Aso.

În octombrie 2002, Prinţesa Sayako – fiica împăratului Japoniei – a făcut o vizită oficială Secţiei de Japoneză, în cadrul căreia a purtat discuţii cu studenţii şi profesorii.

Share